10 gode råd til dig, der gerne vil være iværksætter

For nylig kom jeg i snak med en kvinde, der arbejder inden for HR, og som netop har sagt
sit job op for at blive selvstændig. Vi havde en rigtig inspirerende snak om det at turde
tage springet ud i det ukendte. Inspirerende fordi hun turde leve sin drøm ud. Gør du?

Det gav mig anledning til at give 10 gode råd/spørgsmål til DIG, der gerne vil være
iværksætter/selvstændig:

 1. Hvad har du på hjertet?
  Vær hel klar på, hvad der driver dig, og hvordan du vil gøre en forskel. Skriv det gerne ned. Det kan sagtens være en proces, der tager sin tid og som ændres over tid, efterhånden som du får mere og mere viden om dit felt og markedet, du opererer på.
 2. Hvor commitet er du?
  En ting er at have en god ide, og noget du bare skal ud med. En hel anden ting er at være klar til at få sin drøm realiseret. Så hvad skal du steppe op til for at få sat handling på? Er du fx klar til at sige dit job op? Er dine kompetencer og erfaringer i orden? Hvordan har du det med, at din økonomi muligvis bliver mere ustabil?
 3. Hvor godt kender du dit marked?
  Hav altid fokus på markedets behov, så du ikke forgaber dig i dit produkt. I den sidste ende er det dine kunder, der sikrer din succes. Find løsninger, hvor du kan være hel unik og anderledes end dine konkurrenter. Og find din egen måde at gøre tingene på.
 4. Hvordan ser din økonomi ud?
  Det kan hurtigt tage op til 2 år før din forretning giver overskud. Derfor er det en god ide at tænke i ekstra indtægtsmuligheder og på områder, hvor du kan spare. Er der fx et job, du kunne tage ved siden af, og som endda passer godt ind i dit koncept? Prøv at find fleksible løsninger, der passer ind til dit behov – fx i forhold til lokaler, så du ikke har for mange faste omkostninger.
 5. Hvor ser du dig selv om 2- 5 år?
  Hold fast i det billede Det er vigtigt at tænke langsigtet omkring dit projekt – ellers er det nemt at miste modet. Giv ikke op. Tro på det som du har sat i gang. Der er en grund til, at du har gjort det. Og husk, at det altid vil gå op og ned.
 6. På en skala fra 1-10 hvor positiv er du så?
  At have et positivt mindset er vigtigt for at få succes. Det er hårdt arbejde at være iværksætter, og de fleste gør det fordi de ikke kan lade være. Det drive der ligger i det er vigtigt at være bevidst om og dyrke, for du får brug for det, når energien bliver flad. Omgiv dig med positive mennesker, der støtter dig, din ide og dit projekt. Du får brug for energien
 7. Hvordan ser dit netværk ud?
  Det er meget vigtigt, at du har nogle gode personer at sparre med, som kan inspirere og støtte dig. De fleste forretninger bygger på et godt netværk, så her er en god anledning til at få kikket dit netværk grundigt igennem. Er der nogen, der kan hjælpe dig, så spørg dem endelig. De fleste vil faktisk gerne hjælpe, hvis de kan. Har du brug for at udbygge dit netværk kan det være en god ide at melde sig ind i diverse netværksgrupper – fx iværksættergrupper og diverse netværk inden for dit arbejdsområde. Så får du nogen at sparre med, der er i samme situation som dig. Og tag endelig imod og lær af al den feedback, du kan få.
 8. Tror du, at du kommer til at lave fejl undervejs?
  Ja, det kan du næsten være 100% sikker på, at du gør. Alle (iværksættere) laver fejl. Det vigtigste er at lære af dem, så du kan bruge dem til at blive endnu bedre.
 9. Hvor skal du udvikle dig for at blive endnu mere skarp på dit område?
  Sørg for at udvikle dig, så du hele tiden er et skridt foran dine konkurrenter. Det kan du fx gøre ved at specialisere dig inden for et felt. Eller måske har du brug for at arbejde mere med dig selv, fx i forhold til salgsdelen, som der vil være meget af i starten.
 10. På en skala fra 1-10 hvor meget står du da ved dig selv?
  Når man vælger at være iværksætter er det vigtigt at være tro imod sig selv, og det man står for. Du vil måske blive mødt med personer, der ikke synes om dit nye projekt, så det er vigtigt at holde fast på sig selv. Klap dig selv på skulderen for at leve din drøm ud! Lad mennesker omkring dig mærke, at du brænder for din sag. Fortæl om din ide og hvordan du skaber værdi. Og vær klar over dine grænser i forhold til, hvor meget du har lyst til at dele ud om din forretning, ideer og aktiviteter.

Held og lykke med at leve din drøm ud!