Langt de fleste mennesker i den vestlige del af verdenen lever i det man kalder ”hovedet”, hvilket betyder, at vi handler ud fra vores mentale tanker. Vi har en masse mentale mål, der skal nås og folk omkring os spørger til dem hele tiden: Har i fået lavet jeres nye køkken? Skal i snart have nr. 2 barn? Hvornår skal i have udskiftet bilen? Og jeg kunne blive ved. Det er således meget mentalt og rationelt funderet. Vi kender nok også alle til det at have fantastiske mentale diskussioner og debatter om alverdens ting lige fra politik til kærester og meget andet. Er man velformuleret og skarp er det et ekstra plus. Vi har det forholdsvist nemt ved det, da det er så indgroet i vores kultur. Og heldigvis bidrager det til en masse godt i vores samfund.

Langt sværere er det for de fleste at mærke sin krop. Det vi var allerbedst til som børn er det de allerfleste er dårligst til som voksen. Det er jo tankevækkende! Denne manglende kobling mellem hoved og krop er en direkte årsag til rigtig mange af vores sygdomme og stresstilstande, vi alle oplever. Det er således, at hvis vi gentagne gange overhører, hvad kroppen forsøger at sige til os, ja så koster det på den lange bane i form af stress, ryg- og ledproblemer, betændelser mm. Kroppen indeholder alle vores følelser, og fordi vi overhører dem eller fortrænger dem forsvinder de ikke. De ophober sig bare.

Derfor er det så vigtigt at lære at turde mærke sig selv. Udover at blive mindre syg bidrager det også til et langt rigere liv – for hvordan skal vi i det hele taget kunne leve autentisk, hvis vi i virkeligheden ikke aner hvem vi er, og hvad vi har behov for, men handler ud fra hvad vi bør gøre, og hvad andre ydre faktorer dikterer. Prøv at spørg dig selv: Hvor godt kender du egentlig dig selv?

Kunne du have lyst til at få mere kontakt til dig selv og din kerne, vil jeg opfordre dig til at udforske dit indre noget mere. Har du svært ved at mærke dig selv er et skridt på vejen at begynde at blive mere nærværende i forhold til det, du gør. Giv dig selv tid til at være undersøgende omkring dig selv. Hvad oplever du i relation til fx en kollega? Hvordan føles det? Hvad mærker du? Hvor mærker du det? Vær ikke bange for dine følelser – det er kun følelser. Jeg har som terapeut mange gange oplevet, at klienter får forløst deres følelser ved at mærke dem. Dette selvom det har været indestængte følelser gennem mange år. Det handler derfor meget om at turde møde sine egne følelser og mærke dem.

God rejse i dit indre